5 viselkedésmód amely befolyásolja pénzügyeit és egészségét

Miért számít:

  • Sok olyan döntést, amelyet a gazdagság és az egészség körül hozunk, tudatalatti.
  • Jobb döntéseket hozhatunk, ha logikai kutatásokra építünk, és nem az ösztöneinkre.
  • Az irracionális viselkedés megragadása segíthet javítani a pénztárca állapotát.

5 perc olvasás

Előfordult már, hogy együtt ment a tömeggel valami olyasmi felé, amit valószínűleg nem csinálna egyedül? Valaha beleragadnak valami apróságba, és nem látják a nagy képet? Vagy van véleménye arról, hogy hogyan kell olyan mélyen beágyazódni egy probléma megoldásba, hogy másképp nem is tudja elképzelni?

Ezeket a tudatalatti cselekedeteket, amelyekben gyakran találjuk magunkat, mintázat-viselkedésnek nevezzük. Megragadhatnak a pénzügyeinkkel és egészségünkkel kapcsolatban hozott döntéseinkkel is – amely általában feltétlenül nem jó.

A viselkedésfinanszírozás azon okokat vizsgálja meg, amelyek miatt az emberek meghozzák az általuk meghozott pénzügyi döntéseket (amelyek gyakran irracionálisak). Ez a kutatási terület arról szól, hogy megpróbálja megérteni az emberi viselkedés torzulásait a pénz vonatkozásában.  Kiderült, hogy a legtöbb pénzügyi döntés tudatalatti viselkedésen alapszik. Mélyen be vannak süllyedve az emberi és pszichológiai természetünkbe, és ezen viselkedés azonosítása nehéz, kivéve, ha felhívják rájuk a figyelmet.

Összeállítottunk öt általános viselkedési csapdát, amelyekbe az emberek akkor hajlamosak beleesni, amikor pénzügyeikkel és egészségükkel kapcsolatos döntéseket hoznak. Ha rájön, hogy ezen dolgok valamelyikét Ön is csinálja, azonosíthatja azokat, és döntéshozatalában logikusabbá és tájékozottabbá válhat.

Túlbizalom

Pénzügy: Noha többségünk tudása és képessége alapján átlagon felülinek tekintheti magát, ez a becslés pénzügyi döntések meghozatalakor káros lehet. A túlzott bizalom azt a tendenciát tükrözi, hogy túlértékeljük vagy eltúlozzuk az adott feladat sikeres végrehajtásának képességét. Ezt a viselkedést előmozdíthatják az önrendelkezési torzítások is, például amikor egy befektetés jónak bizonyul, és úgy gondoljuk, hogy ennek az az oka, hogy természetes képességünk jó befektetéseket választani. Amikor azonban egy befektetés rosszul válik be, akkor azt mondja, hogy csak „rossz szerencse” volt. Ez a viselkedés nem enged tanulni a hibákból, és nem enged minket elköteleződni a jövőbeni jobb döntések meghozatalában. A csapda áldozatává válása helyett győződjön meg arról, hogy döntései szilárd kutatásokon és pénzügyi szakemberek útmutatásain alapulnak, és nem csak ösztönösek.

Egészség: Ha nincs az Ön családjában rákos megbetegedés vagy szívprobléma, akkor azt gondolhatja, hogy rendben van az egészsége, és lehetnek rossz szokásai, mint például a dohányzás és a zsíros ételek fogyasztása. Ha túlbiztos az egészségében, az egészségtelen döntésekhez vezethet. Ehelyett fogyasszon egészséges ételeket, tegye kiegyensúlyozott étrendjét, és gyakorolja a napi testmozgást, hogy megőrizze a meglévő fitnesz állapotát, és megóvja a betegségektől vagy a súlyproblémáktól magát.

Keretezés

Pénzügyek: Hogyan néz ki pénzügye? Az egyes részvényekre vagy a teljes portfólió teljesítményére összpontosít? A keretezés az a tendencia, amikor a lehetséges forgatókönyvet eltérően tekinti meg, attól függően, hogy miként jelenik meg. Ha szűkíti a keretet, hogy csak az egyes részvényekre koncentráljon, akkor valószínűleg meg fogja érezni a rossz teljesítmény vagy veszteség hatásait. Ehelyett nézze meg a teljes portfóliót. Ez széles keretet kínál Önnek annak megtekintéséhez, hogy más befektetésekkel hogyan kerülhető el a veszteség.

Egészség: Amikor a tükörbe néz azon gondolkozik: „Utálom a combomat” vagy a teste felépítésének valamely más részét? Ha egy területre összpontosít, például a combra vagy a hasi zsírra, akkor nem látja a teljes képet az általános egészségéről. Ehelyett mérlegelje a testének és életkorának mérhető adatok teljességét, mint például az össztömeg, a vérnyomás, a vércukorszint, a koleszterin és a testtömeg-index (BMI).

Csorda viselkedés

Pénzügyek: Hajlandó nézni és lemásolni, amit más befektetők csinálnak? Úgy érzi, hogy többet tudnak, mint Ön, tehát a megfelelő lépéseket teszik meg? Az állomány viselkedése az a hajlam, hogy az egyén egy nagyobb csoport cselekedeteit utánozza, függetlenül attól, hogy ezek a tevékenységek észszerűek vagy irracionálisak. Ha csak azt követi, amit mindenki más csinál, például amikor pánikot jelentenek és eladnak a tőzsdéken, akkor nem végez kutatást annak megállapítására, hogy ez jó döntés-e. Ehelyett a befektetési döntéseit szilárd kutatásokra kell alapoznia, és próbálni megmenteni magát a reakció e formájától.

Egészség: Hajlandó ugrani minden divatos diétára, amely körül járja a világot? Ha néhány kiló elvesztése során extrém diétákat folytat, remélve a gyors javulást, akkor megeshet, hogy csorda szellem viselkedési formába kerül. Ez a viselkedés yo-yo hatást fejthet ki a testsúlyra, és pusztíthatja az anyagcserét. Ehelyett tartson be egy kiegyensúlyozott egészséges étkezési programot, valamint ésszerű és következetes testmozgást. Használjon aktivitásmérőt és kalóriaszámláló alkalmazásokat, hogy ez segítsen Önnek egészséges és ésszerű határokon belül maradni.

Mentális számvitel

Pénzügyek: Hajlandó-e pénzeszközeit különálló számlákra osztani, mint például a számlafizető számlára és a nyaralási alapra, és soha nem érinti meg, csak erre a célra? A mentális elszámolás az a tendencia, amikor az embereknek különféle szubjektív kritériumok alapján különítik el pénzeszközeiket különböző számlákra, ideértve a pénz forrását és az egyes számlák rendeltetésszerű felhasználását. Ez a megközelítés segíthet megtakarításban, de ha van egy „szórakoztató pénz” alapja és magas a tartozása, ami a feje fölött lóg, mint a Damoklész kardja, akkor érdemes lehet stratégiailag elgondolkodni azon, hogy ezt a pénzt először az adósság kifizetésére használja-e.

Egészség: Előfordult már Önnel, hogy diétázott, és megengedte magának egy „csaló napot”, ahol bármit ehet és ihat, amit csak akar? A táplálkozási és a csalási napok szétválasztása révén észszerűsíti, hogy rendben van a csalás pillanatában a túlzott mértékű fogyasztás és nem veszi figyelembe, hogy annyi kalóriát és zsírtartalmat fogyaszthat, amely megsemmisít minden olyan jó dolgot, amelyet a hét hátralévő részében megtehet, Ehelyett tartsa be az ésszerű étkezés folyamatos tervét, amely nem hagyja kárba veszni az elmúlt napokban elvégzett jó munkát.

Rögzítés

Pénzügyek: Ön szerint valami jobb, ha drágább – például egy üveg bor? Ha igen, akkor rögzít, amely hajlamossá teszi arra, hogy gondolatait egy referenciaponthoz kapcsolja (vagy „rögzítse”) – bár ennek lehet logikus relevanciája. Ez a viselkedés pénzügyi nehézségekbe ütközhet, mivel folyamatosan túlfizethet a dolgokért anélkül, hogy bizonyíték lenne arra, hogy a drágább tárgy valóban jobb. Ennek a fordítottja is előfordulhat. Ha úgy találja, hogy egy nagy értékű részvénynek hirtelen esik az ára, akkor nem az egész piac rövid távú volatilitása, hanem az állomány mögött álló társaság valós problémája miatt került erre sor. Ezáltal a vásárlási döntéseit kutatásokra alapozhatja, hogy megtudja, valóban más-e a minőség.

Egészség: Könnyű megragadni abban a hitben, hogy minél vékonyabb, annál egészségesebb. A média vékony emberek képeivel bombáz minket, mint ideált. Ez nem egészséges megközelítés, és étkezési zavarokhoz és túlzott testmozgáshoz vezethet, egészen a sérülésig. Ehelyett ismerje meg a testméret és életkorához kapcsolódó helyes adatokat és érje el az egészségtudatos étkezési célt, nem pedig éhezést vagy szélsőséges diétákat hajtson végre.

A saját viselkedése azonosításával és elmozdításával olyan helyzetbe hozhatja magát, hogy átgondoltabb döntéseket lesz képes hozni a gazdagsága és egészsége szempontjából – és ez egy olyan minta lehet, amiért érdemes felkelni és dolgozni.

Megfontolandó dolgok:

  • Pénzügyeit és egészségét megszenvedheti az irracionális viselkedése miatt, amelyet valószínűleg nem ismer fel.
  • A minta viselkedésének kiragadásával jobb döntéseket hozhat logika és kutatás alapján.
  • Mindannyian képesek vagyunk megváltoztatni a káros viselkedési formáinkat, ha úgy döntünk, hogy odafigyelünk rájuk.

Partnereink

Cégadatbázis
OPTEN Kft.
Cégarculat, dekoráció, grafikai tervezés, képzőművészet
Kun Zsolt
Egyedi bútorgyártás
Endrédi Noémi
Elektro és klímatechnika, Hörmann garázskapuk telepítése
KONT-TIR 47 Kft.
Élet és vagyonbiztosítások
AEGON Magyarország Általános Biztosító Zrt.
Élet és vagyonbiztosítások
GENERALI Életbiztosító Zrt.
Élet és vagyonbiztosítások
GROUPAMA Biztosító Zrt.
Élet és vagyonbiztosítások
UNIQA Biztosító Zrt.
Élet és vagyonbiztosítások
Allianz Hungária Biztosító Zrt.
Exkluzív ülőbútorok gyártása
PAVLOVICS ÉS TÁRSA Kft.
Festőművészet
Medgyessy Kovács Gyula
Festőművészet
Bihon Győző
Festőművészet
Gulyás Andrea
High-End Audio-Video
AV-LAND Kft.
Hitelek
Magyar Záloghitel Zrt.
Irodabútor értékesítés és komplex belsőépítészeti megoldások
G-GREEN Interior Kft.
ISO minősítés
Első Magyar Tanúsító Zrt.
Jogi képviselet, tanácsadás
Dr. Papcsák Ügyvédi Iroda
Kereskedelmi és lakossági banki szolgáltatások
MKB BANK Nyrt.
Kommunikáció
Simkó János
Könyvelés és adótanácsadás
S+H Portfólió Zrt.
Stílustanácsadás
Dr. Schiffer Miklós
Számítástechnika
PC16 Kft.
Személyes és üzletviteli tanácsadás
Pierog Alexander
Szervezetfejlesztés
Borbély László
Tréning és oktatás
Muhoray Róbert
Üzleti könyvek
marketingamazing.hu
Weboldal és webdizájn
weblapteam.hu

Lépjen velünk kapcsolatba

info@babylonfinancial.eu


Intézmény típusa: biztosítási alkusz
Intézmény törzsszáma (MNB-nél): 24061676
Intézmény MNB nyilvántartási száma: 212080158366
Intézmény nyilvántartásba vétele: 2012.08.01.
Cégbírósági nyilvántartási szám: 01-10-049307
Adószám: 24061676-2-41
Alapítás éve: 2012
Főtevékenység: 6622 Biztosítási ügynöki, brókeri tevékenység